divendres, 14 de març del 2008

Reflexions sobre el curs i la web 2.0 a les biblioteques

Hola a tots,
bé, jo encara no he acabat el curs (encara em queda el tema de l'àudio, que el tinc a mig fer), però crec que ja puc aportar les emves reflexions.
Crec que la web 2.0 està oferint un ventall de possibilitats a les biblioteques impressionant. Jo treballo a l'àmbit de la biblioteca pública i potser veig més clar aquest ventall de possibilitats pensant en biblioteques petites, que no tenen grans plataformes per al desenvolupament de webs, i que poden mantenir amb la tecnologia la proximitat amb els seus usuaris que tant les caracteritza, aproximant-se al mateix temps a d'altres usuaris que són asidus de les noves xarxes socials.

A on treballo estem inmersos en un projecte fet amb Netvibes en el que estem assessorant a les biblioteques per a la construcció de planes d'inici com a eines de col·laboració /treball conjunt a nivell de zona. En tot cas, en el forum us comentaré quins serveis estem inserint.

Hem analitzat molts molts molts serveis 2.0 i hem incorporat alguns de molt bons. Us en suggereixo dues eines que van molt i molt bé (Potser han anat sortint, si és així ho sento, confesso que no he pogut seguir totes les aportacions als forums -per falta de temps, que no d'interès-).

La primera és webnode (http://www.webnode.com/). És la eina per a crear un portal de la vostra biblioteca (o personal) de forma gratuïta més integrada, sense publicitat, amb més eines 2.0 i més avançada que he trobat.
TAmbé hi ha d'altres portals que s'utilitzen força a l'àmbit anglosaxó tot i que serveixen sobretot, per a crear grups de treball sobre un tema: http://www.squidoo.com/ i http://www.zimbio.com/ són dos exemples, i us envio dues biblioteques que els utilitzen: Exeter Public Library: www.squidoo.com/exeterpubliclibrary
New York Public Library: www.zimbio.com/portal/new+york+public+library

La segona és box.net, que és un servei que permet compartir fitxers a través d'un servidor gratuït. No és ni de lluny el servidor que ofereix més espai però sí que és un dels pocs que ofereix un widget integrable en web/blog que és molt intuïtiu i fàcil.

La tercera (aquesta sí que ha sortit recomanat com a eines d'ofimàtica) és la suite de zoho (http://www.zoho.com/) excel·lent per altres coses: podeu crear/gestionar formularis pel vostre web de forma molt fàcil (i gestionar, per exemple les inscripcions a una activitat, oferir la possibilitat de participar en un concurs, elaborar enquestes....), gestionar projectes (té una eina fantàstica), gestió d'enquestes de votació, i moltes altres coses.

Per últim, dir que el contingut del curs m'ha semblat molt complet, molt exhaustiu i les pràctiques molt adequades. I que els profes han estat en tot moment presents i atents. Els felicito a tots!

Mashup de 3 feeds